Tekstas kairė

Kitas6

Meteo

FBbaneris

Interreg projektas
Interreg logo LABU – tai Lietuvoje užaugintų vaisių, uogų ir daržovių tyrės džiovinti skanėstai, sukurti bendradarbiaujant su Lietuvos mokslininkais, pritaikant inovatyviausias ir pažangiausias mokslines žinias.

Eilute

Example

Auginimo ir laikymo būdų bei technologijų įtaka sodininkystės ir daržininkystės produktų kokybei SVE-02/2011

NACIONALINĖS MOKSLO PROGRAMOS „SVEIKAS IR SAUGUS MAISTAS“

PROJEKTO SVE-02/2011 „AUGINIMO IR LAIKYMO BŪDŲ BEI TECHNOLOGIJŲ ĮTAKA SODININKYSTĖS IR DARŽININKYSTĖS PRODUKTŲ KOKYBEI“

SANTRAUKA
 
Projekto tikslas: sudaryti moksliškai pagrįstas prielaidas biologiškai aktyvių junginių biosintezės obuoliuose efektyvumui ir jų kiekiui didinti, maksimaliai išsaugoti biologiškai aktyvias medžiagas vaisiuose ir daržovėse laikymo metu ir po laikymo pas vartotoją, tame tarpe kuriant valgomąsias plėveles siekiant prailginti vartojimo trukmę, užtikrinti kokybę ir saugą. Numatoma ištirti obelų auginimo sistemų bei kertinių technologinių elementų įtaką bioaktyviųjų medžiagų sintezei ir vaisių antioksidacinėms savybėms, nustatyti vaisių vidinės ir išorinės kokybės požymių kaitą obuolių nokimo metu bei šių požymių ir bioaktyviųjų medžiagų tarpusavio priklausomybės ryšius, apibrėžti optimalius sveikatingumo požiūriu obuolių skynimo, laikymo ir vartojimo terminus, bus kuriamos rekomendacijos tiksliniam produkcijos su padidintu specifinių bioaktyviųjų medžiagų kiekiu auginimui. Bus įvertinti efektyvių laikymo (kontroliuojama, ultražemo deguonies kiekio atmosfera, modifikuota atmosfera), aklimatizacijos po laikymo bei apdorojimo (vaisinių daržovių apdorojimas homeopatiniais preparatais, braškių ir pjaustytų obuolių padengimas valgomosiomis plėvelėmis) technologijų ir būdų įtaką vaisių ir daržovių cheminei sudėčiai, tekstūrai, biologiškai aktyvių medžiagų kiekiui ir saugai. Siekiant įvertinti kai kurių mažiau tirtų biologiškai aktyvių junginių ar jų izomerų biologinį aktyvumą, numatoma ištirti elago rūgšties ir likopeno bei jo izomerų biologinio aktyvumo (priešuždegiminių, antioksidantinių savybių ir poveikio ląstelių proliferacijai ir gyvybingumui) tyrimus. Tyrimų rezultatai bus skelbiami mokslinėje spaudoje, rengiamos rekomendacijos ūkio subjektams, skleidžiami masinėmis informacijos priemonėmis.Projektą finansuoja Lietuvos mokslo taryba.

Projekto partneris – Kauno technologijos universitetas, Maisto produktų technologijos katedra.

Projekto vykdymo terminai: pradžia – 2012 m. rugsėjo 12 d., pabaiga – 2014 m. liepos 31 d.


Daugiau informacijos apie projektą: