Tekstas kairė

Kitas6

Meteo

FBbaneris

Interreg projektas
Interreg logo LABU – tai Lietuvoje užaugintų vaisių, uogų ir daržovių tyrės džiovinti skanėstai, sukurti bendradarbiaujant su Lietuvos mokslininkais, pritaikant inovatyviausias ir pažangiausias mokslines žinias.

Eilute

Example

Mikrožalumynų maistinės kokybės valdymas

NACIONALINĖS MOKSLO PROGRAMOS „SVEIKAS IR SAUGUS MAISTAS“ projektas: SVE03/2011 „Mikrožalumynų maistinės kokybės valdymas šviesokultūros sistemoje“

Projekto trukmė: 2011 m. rugsėjo 12 d. – 2014 m. liepos 31 d. Projektą finansuoja Lietuvos Mokslo Taryba

Vykdančioji institucija: Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialas Sodininkystės ir daržininkystės institutas

Partneris: Vilniaus universitetas

Projekto vadovė: dr. Aušra Brazaitytė

Projekto dalyviai (vykdytojai): Giedrė Samuolienė, Julė Jankauskienė, Sandra Sakalauskienė, Algirdas Novičkovas, Ramūnas Sirtautas, Laurynas Dabašinskas, Raimondas Baltrėnas, Virginija Surkevičienė, Ligita Šaduikienė

Projekto tikslas – panaudojant kietakūnį apšvietimą sukurti mikrožalumynų šviesokultūros sistemą, įgalinančią valdyti šių naujų daržovių maistinę kokybę.

Santrauka

Mikrožalumynai (angl. microgreens) labai specifinis daržovių tipas priskiriamas naujai atsiradusiai grupei, vadinamai „funkcionaliuoju maistu“. Juose daug vitaminų, antioksidantų, mineralinių medžiagų ir chlorofilo. Teigiama, kad maisto, turtingo šiomis medžiagomis, vartojimas turi teigiamą poveikį žmonių sveikatai bei apsaugo nuo degeneracinių senėjimo ligų. Juos galima auginti įvairiose erdvėse pradedant šiltnamiais ir baigiant virtuvėje ant palangės. Todėl atrinkus tinkamiausias mikrožalumynų rūšis ir veisles bei pingant kietakūniam apšvietimui, atsiranda galimybė taikyti tokių augalų auginimo žaliąjį konvejerį įvairiose plotmėse ir taip plėsti maisto, turinčio teigiamą fiziologinį poveikį žmogaus organizmui, įvairovę. Projekto tikslas – panaudojant kietakūnį apšvietimą sukurti mikrožalumynų šviesokultūros sistemą, įgalinančią valdyti šių naujų daržovių maistinę kokybę. Šio projekto darbais bus siekiama atskleisti kietakūnio apšvietimo bei bendro jo ir aplinkos veiksnių poveikio mikrožalumynų maistinės kokybės gerinimui galimybes. Bus nustatomas nitratų kiekis, fotosintezės veiklos rodikliai (produktyvumas, fotosintezės pigmentų kiekis, sacharidų sudėtis), antioksidacinės sistemos kitimai (laisvųjų radikalų surišimas, vitamino C, fenolinių junginių, antocianų kiekis, karotinoidų, tokoferolių, flavonoidų sudėtis audiniuose). Gauti rezultatai padės plėsti daržovių, pasižyminčių dideliu antioksidaciniu potencialu, asortimentą ir prisidės prie žmonių sveikatos gerinimo.

Augalai po šviestukais LED šviestukai
 Bandymo augalai  Augalai